2019. november 30., szombat

KomposztÁlom (november)

A mezőt senki sem kéri, hogy füvet, galagonyát, csipkebogyót, pipacsot és búzát teremjen, mégis bőkezűen megterít mindenkinek. A mező meghálálja a napfényt meg az esőcseppeket, és gondoskodik az élőlényekről. Akkor vagy jó, ha te is olyanná válsz, mint a mező: vigyázol mindenre, ami él - legyen az bogár, madár, állat, növény vagy ember.

Boldizsár Ildikó

KomposztÁlom 🍁

A békéscsabai Remonda Tanyán
tavasszal fákat ültettünk, zöldséget és gyógynövényeket palántáztunk, veteményeztünk, és azóta is töretlen hittel és lelkesedéssel teszünk a TERMÉSZETES ÉLETMÓD elterjedéséért.
Az elmúlt héten az őszi szünetben a jó levegőn a lovak közelében a gyerekekkel a KOMPOSZTÁLÁS témakörében beszélgettünk az újrahasznosításról, a környezettudatosságról, a klímavédelemről. A kertben, az udvaron lombok, vékonyabb ágak, a favágás során keletkező kezeletlen fa fűrészpora már a komposztládában érlelődött. A konyhából is ide hordták a szorgos kezek a zöldségek, gyümölcsök nem elfogyasztható maradványait, de ide kerülnek még a téli fagy előtt kitakarított kertből az elszáradt növényi szárak, a már nem hasznosítható termés részei. A komposzt összeéréséhez a tanyasi élethez illően a természetben, erdőben, útszélén, nitrogénben gazdag földben zölden virító csípős csalánt alkalmazzuk. (Növényi levet is készíthetünk belőle.)
A szabadban oldott, családias kertészkedésünk alatt gyorsan szaladt az idő, mivel a résztvevő iskolás korú gyerekek szeretik szabadidejüket a természetben, a jó levegőn tölteni.
"A gyerekek lényükből adódóan érdeklődnek a természet világa iránt"
"Ma sokan csak eszközként gondolnak a természetre, pedig bizonyos értelemben még mindig a túlélésünket szolgálja: táplálékkal, vízzel lát el, számtalan használati tárgyunkhoz szolgáltat alapanyagot, gondoskodik róla, hogy télen is meleg legyen az otthonunkban, sőt, akár energiát is termel számunkra – gondoljunk a szél- vagy a napenergiára. De ami még fontosabb: megtanít az életre!"
Tanuljunk tőlük, s tekintsünk mi is gyermeki tiszta szemmel és lélekkel a természetre, környezetünkre.
Tiszteljük meg azzal, hogy vigyázunk rá, ahogy szeretteinkre.
Vigyázzunk környezetünkre, ahogy egymásra!
Hagyáné Takács Ibolya
Ehető játszókert program





3 megjegyzés: