2019. november 30., szombat

A frissen felszedett csemege (október)

Piros alma, mosolygó,
gyerekkézbe az való.
Egy harapás, kettő, három...
Reccsen-roppan, ahogy rágom.
Harapok még ötöt, hatot,
fehér fogam nézd, hogy ragyog!
Jó az alma, nem kétséges,
minden fogam egészséges!


Mentovics Éva:
Piros alma, mosolygó


Emlékeztek, emlékeznek?
Tanakodtunk Zsuzsi és Gabi óvó nénivel, hogyan " tálaljuk" a sok kis apróságnak a frissen felszedett csemegét?!
Bizony a Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde 1. számú kiscsoportosainak sárgarépa termésére gondolok!
S íme a fotók magukért beszélnek!
Reszeltünk répát vegyszermenteset, nagycsoportosok veteményezték, utódaik a " kicsik" betakarították-
és almát, melyet gyógynövényekkel védtünk.
Tízórai után feltálaltuk és jóízűen elfogyasztottuk!
Ez ám a finom őszi és téli csemege!
Nagymama receptje alapján az alma pucolás után nem dobtuk ki a héjat, hanem megszárítottuk a késő nyár napsugarai által (sütőben vagy aszalóban is lehetséges) és télen teaként, forralt vízben megáztatva tisztán vagy mézzel fogyaszthatjuk.
Természetes vitamin, energia, ásványi anyag gyermeknek, felnőttnek egyaránt.
Ki ne szeretne bekuckózni a kandalló mellett egy bögre ízes nedüvel a családdal, hogy meséljen, beszélgessen a hosszú őszi, téli estéken.
Szeretném az óvodába is elvinni, elhozni a csendes, meghitt perceket régi hagyományokkal, ízekkel, illatokkal.
Télre is tartogatunk egészséges csemegéket, recepttel, fotókkal illusztrálva.
Tartsatok, tartsanak akkor is velem, velünk!
Hagyáné Takács Ibolya
Ehető játszókert program





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése