Segédlet
Pedagógusok számára
Mezőtündér a paradicsomban /melléklet/
A paradicsom jótékony hatásai
Tápanyagokban,
antidioxáns hatású likopinban gazdag.
A
következő vitaminok találhatók meg benne: A-, B1-, B2-, C-vitamin.
Szénhidráttartalmának több mint fele
glükóz és fruktóz. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav-almasav,
citromsav, borostyánkősav és tejsav biztosítja.
A népi gyógyászatban a paradicsomot a
szív-és érrendszeri betegségekben, prosztatát, szájüreget és garatot valamint a
bélrendszert érintő megbetegedések kezelésére is használják. A paradicsom
termesztése során a friss hajtású leveleit a káposztalepke kártétele ellen
használhatjuk fel. A zsenge paradicsom leveleket friss permetlé készítésekor
leforrázzuk és kihűlés után azonnal kipermetezzük a növényre, vagy 2 hétig
hordóban érleljük és az így megerjesztett levet locsolás vagy permetezés útján
juttatjuk a kórokozók /jelenleg a káposztalepke/ kártétele ellen.
A paradicsom kedvező élettani tulajdonságait növeli a bazsalikom, mint társnövény. A kórokozók védelmén túl, konyhai felhasználás során, aromás fűszernövénye a paradicsomnak.
A paradicsom kedvező élettani tulajdonságait növeli a bazsalikom, mint társnövény. A kórokozók védelmén túl, konyhai felhasználás során, aromás fűszernövénye a paradicsomnak.
Bazsalikom
a "zöldségek királya"
Ázsiában szent növényként tisztelik. Kiváló méregtelenítő, a májra gyakorolt védőhatása miatt. Leveleinek illóolajtartalma gyulladásgátló hatású.
A-vitamin tartalmánál fogva a látás javításában is nagy szerepe van. A bőr öregedését gátolja, nyálkahártya egészségét védi. Ásványi anyag tartalma: Kálium, mangán, réz, magnézium. Ezáltal rendben tartja a szívműködést és a vérnyomást. Vastartalma magas, vérszegénység ellen kiváló csemege.
Ízes, zamatos, illatos.
A növények /zöldség, gyümölcs, gyógynövény, gabonafajták/
és a munkafolyamatok megismertetése interaktív kertészeti foglalkozásokon
történik.
A mezőgazdasági termesztésről, annak
megtervezéséről dokumentum, részletes vetési terv a kapcsolódó
gyermekintézmények talaj, éghajlat, terület sajátosságai alapján kerül
kidolgozásra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése