2019. január 24., csütörtök

Segédlet pedagógusoknak Mezőtündér a paradicsomban



Segédlet
Pedagógusok számára
Mezőtündér a paradicsomban /melléklet/
A paradicsom jótékony hatásai


Tápanyagokban, antidioxáns hatású likopinban gazdag.
A következő vitaminok találhatók meg benne: A-, B1-, B2-, C-vitamin.
Szénhidráttartalmának több mint fele glükóz és fruktóz. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav-almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav biztosítja.
A népi gyógyászatban a paradicsomot a szív-és érrendszeri betegségekben, prosztatát, szájüreget és garatot valamint a bélrendszert érintő megbetegedések kezelésére is használják. A paradicsom termesztése során a friss hajtású leveleit a káposztalepke kártétele ellen használhatjuk fel. A zsenge paradicsom leveleket friss permetlé készítésekor leforrázzuk és kihűlés után azonnal kipermetezzük a növényre, vagy 2 hétig hordóban érleljük és az így megerjesztett levet locsolás vagy permetezés útján juttatjuk a kórokozók /jelenleg a káposztalepke/ kártétele ellen.
A paradicsom kedvező élettani tulajdonságait növeli a bazsalikom, mint társnövény. A kórokozók védelmén túl, konyhai felhasználás során, aromás fűszernövénye a paradicsomnak.

Bazsalikom a "zöldségek királya"

Ázsiában szent növényként tisztelik. Kiváló méregtelenítő, a májra gyakorolt védőhatása miatt. Leveleinek illóolajtartalma gyulladásgátló hatású. 
A-vitamin tartalmánál fogva a látás javításában is nagy szerepe van. A bőr öregedését gátolja, nyálkahártya egészségét védi. Ásványi anyag tartalma: Kálium, mangán, réz, magnézium. Ezáltal rendben tartja a szívműködést és a vérnyomást. Vastartalma magas, vérszegénység ellen kiváló csemege. 
Ízes, zamatos, illatos. 

A növények /zöldség, gyümölcs, gyógynövény, gabonafajták/
és a munkafolyamatok megismertetése interaktív kertészeti foglalkozásokon történik.
A mezőgazdasági termesztésről, annak megtervezéséről dokumentum, részletes vetési terv a kapcsolódó gyermekintézmények talaj, éghajlat, terület sajátosságai alapján kerül kidolgozásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése