2019. november 30., szombat

Gyümölcsöző - Gyümölcsözön téli foglalkozásra készülődve: Mezőtündér gyümölcsöskertje (saját mese)

Tündérország közepében az erdő szélén, a virágos réten él kis házikójában Mezőtündér.
Minden évszakban járja az erdőt, mezőt, találkozik alattvalóival és az éppen kibújó kis mezei virágokat óvja, félti, hogy megmaradjanak és szaporodjanak élőhelyükön. Nem feledkezik meg az erdő lakóiról sem, mivel kora tavasztól késő őszig ott is van tennivaló bőven.
A fák kusza lombja csodát rejt, hiszen az erdő gyümölcsfákkal van tele, amelyek már márciustól bontogatják szirmaikat, hogy a döngicsélő méhecskék megporozhassák őket, és később sok-sok gyümölccsel örvendeztessék meg az arra járó kiránduló kicsiket és nagyokat.
A tavaszi virágeső szirmait a szél akár a mezőre is kifújja, ezzel is segítve a megporzásukat, hogy májustól a cseresznye termését már ízlelhessék az arra járók.
A nyár melengető napsugarai júniustól a meggy és a sárgabarack gyümölcseit érlelik.
A július és az augusztus kánikulai időjárása ugyan nem nyújt elegendő csapadékot a gyümölcsöskertnek, de bőséges, zamatos, édes őszibarackkal, nyári körtével és almával, ringló szilvával bővelkednek a gyümölcsfák ágai.
Mezőtündér nem rest az aszályos időszakban minden reggel pirkadat után vízzel teli locsolójával végigjárni a csodakert fácskáit, hogy minél lédúsabb, nagyobb terméssel hálálják meg az öntözést.
A szeptemberi, októberi hűvösebb éjszakák kedveznek a kései szilva, őszibarack, a téli alma és körte terméseinek. Biztosítják az őszi, téli időszakban vitamin és tápanyagszükségleteit a vitamin és fényhiányos december, január és februári hónapokban.
Mezőtündér nyáron sem tétlenkedik, hogy télen is ízlelhesse a nyári gyümölcsök zamatát, ezért feldolgozza, tartósítja azokat. Lekvárokat, dzsemeket, befőtteket, aszalványokat készít belőlük, és tárolja őket a kamra polcain.
Az üvegeket színes tetővel különbözteti meg egymástól fajtánként.
Meggyre sötétpiros, szilvára lila, kajszibarackra sárga, őszibarackra barack színű fedél kerül. Megannyi színpompa a kamra polcain.
Téli borús délutánokon meghívja barátait és együtt csemegéznek a nyárt idéző finomságokból.
Kövesd Mezőtündér példáját Te is!
Csemegézz Te is a nyári ízekből, ha rejt a kamra polca befőttet, aszalt gyümölcsöt, savanyúságot, lekvárt! Jó étvágyat hozzá!
Fogadjá(to)k szeretettel, mert a mese élményországba repít!

Hagyáné Takács Ibolya
Ehető játszókert program





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése