2019. november 30., szombat

Fűszerkert, fűszercsokor, magaságyás, zsibongó óvoda udvar (október)

Immár Békéscsabán, a Szigligeti Utcai Óvodában is együtt kertészkedünk gyerekekkel, pedagógusokkal, szülőkkel egyaránt.
Az alapokat már tavaly lefektettük, amikor a mezítlábas ösvény mellett a fűszerkertet is odavarázsoltuk a bejárati kapu mellé, hogy az arra járók is gyönyörködhessenek a levendula, a szalmagyopár ezüstösen kék leveleiben, zöldellő cipruska, kakukkfű és rozmaring ágak szegélyében.
A szerdai élménydús napon a gyógynövények őszi metszése mellett a gyerekek nevelőik segítségével fűszercsokrot készítettek, hogy megszárítva télen illatos és ízletes gyógyteaként kerüljön a saját termés íze poharaikba.
A legfontosabb feladat a magaságyás előkészítése volt, amelyben ismét elkélt a szülők segítsége is a szorgos gyermekkezek, a gondnok bácsik és az óvónők, dajkák felügyelete mellett.
A végére igazi összeszokott csapat palántázott az első magaságyásba - a hat közül - a legkisebbek segítségével némi téli zöld(ség) vitamin forrást.
De nem pihennek a gyermekek, az óvó,- és dajkanénik sem, hiszen már az őszi veteményezést tervezik.
Októberben és novemberben a spenót veteményezése mellett a hagymafélék duggatása is kora tavaszi friss csemegét jelenthet. A sárgarépa és petrezselyem jó társnövényként hidegre vetés (novemberi vetés) esetén zsenge friss zöldséggel lát el a tavaszi hónapokban kicsiket és nagyokat egyaránt.
Így bizonyosan találkozunk még az ősszel, hiszen van még program a tarsolyunkban, hogy a téli hónapokra is felkészüljünk. (MEGLEPETÉS)
Köszönöm a Szigligeti Utcai Óvoda minden dolgozójának a szuper szervezést és az együttes kertészkedést!
Tartsatok, tartsanak továbbra is velem, velünk!
(A hétvégén még jelentkezem Békéscsabai hírekkel, hiszen mozgalmas nap volt a szerdai...)
Hagyáné Takács Ibolya
Ehető játszókert program




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése