2019. május 28., kedd

Februári tavaszi napsütés

Februári tavaszi napsütésben a Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde 1. számú óvodájában a nagycsoportosokkal kertészkedtünk.
A gyerekek bemutatóval készültek, hiszen a metélő petrezselyem magok már pikírozás előtt állnak,
a hagyma is zöld szárba szökkent a világos, meleg ablakban. A márciusi, áprilisi palántázás már nincs messze, ezért munkához láttunk.
Kicsalogatott bennünket a melengető napocska. A szabadban készítettük a "melegágyba" a veteményt.
A meleg kesztyű helyett gumikesztyűt húztunk, a bátrabbak a kezüket szabadon hagyva vetették a magokat.
Az újrahasznosított préselt papír cserepekbe nagyszemű sarkantyúka, a tojástartóba körömvirág és zamatos turbolya került.
A magvak formáira rácsodálkoztak a kiskertészek, én pedig kiemeltem számukra nagyságuk jelentőségét a veteményezésben.
A kis méretű turbolya magvakat sekélyebben, a nagyszemű sarkantyúka és körömvirág magokat mélyebben vetjük, takarjuk. A kamillát fényre vetjük, nem takarjuk földdel, hiszen így csíraképes.
Csíra másként: a salátának való csírakészítéssel is foglalkozunk a jövő héten otthoni egyszerű módszer bemutatásával. (És elfogyasztásával.)
Időközben megérkeztek a NÖDIK (Tápiószelei Génbank) magkérő programjának köszönhetően a tájfajta vetőmagok, melyek a tavaszra elkészülő magaságyásban is helyet kapnak. A nyári hónapokban magfogás által megszedjük a tájfajta bazsalikom, paradicsom, paprika magokat és a jövő évben már abból veteményezthetünk, palántázhatunk bővülő kiskertünkbe.
Hétről hétre jelentkezünk képes beszámolóval növényeink fejlődésének üteméről, melyet jó minőségű bioföldbe vetettünk, és gyógynövényből készült permetlével védjük a kórokozóktól, kártevőktől.
Szeretnénk, ha munkánk gyümölcse, zöldsége mások számára is örömteli esemény lehetne!
Kertészkedjünk együtt! Tartsanak velünk!
Szeretettel:
"A talaj és a növények tapintása, a velük való foglalatoskodás, a föld szaga, a növények illata és megnyugtató színeik enyhítik a feszültséget, lelket öntenek az emberbe. Már fél óra kertészkedés is javíthatja a hangulatot, és segíthet szembenézni gondjainkkal, életünk nehézségeivel. S bár egy igazi kert a legjobb, néhány cserép virág gondozása is fölöttébb jótékony hatást gyakorolhat ránk." /Jane Goodall/








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése